Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

ΤΟ ΧΡΕΟΣ

 




ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Να σου μιλήσω ήθελα
για την χαρά,
ποίημα να γίνει,
τραγούδι ζωής κι ελπίδας.

Με πάθος για τη ζωή
το φόβο πάλεψα,
τον πόνο άντεξα.
Δώρο τώρα,
πολύτιμο, εύθραυστο
θα προστατέψω.

Δε με φοβίζει πια ο ουρανός,
ούτε ο ορίζοντας ο μακρινός,
τα ζάρια όπως κι αν έρθουν
δύναμη έχω
στον άνεμο να σταθώ.
Χρέος αγάπης,
με αγάπη να ξεπληρώνω
για όσο ζω.
____________

Ελένη Βαφειάδου

Από την ποιητική συλλογή "Το τυφλό κορίτσι και άλλα ποιήματα", Αθήνα 2018, αυτοέκδοση.

Ο πίνακας σε ακουαρέλα και κάρβουνο, 45Χ37 εκ. "Θα αδειάσουν τα μάτια σου μέσα από το φως της ημέρας"είναι του Νίκου Τσιρώνη, 2010

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΙΑ ΑΤΥΧΗΣ ΔΙΑΚΩΜΩΔΗΣΗ ΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΥ: ΛΕΝΑ ΔΙΒΑΝΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΤΟΥ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ







Μια ατυχής διακωμώδηση ενός θεσμού

Λένα Διβάνη, Για την καρδιά και το συκώτι του, Πατάκης, Αθήνα, 2023

Το βιβλίο τράβηξε την προσοχή μου λόγω του τίτλου του, αλλά και χάρις στο πρόπλασμα ανθρώπινου σώματος που εικονίζεται στο εξώφυλλο και σχηματικά εικονίζονται σε αυτό η καρδιά και το συκώτι. Παρουσιάζεται το βιβλίο ως ακολούθως στο οπισθόφυλλο: «Η σύζυγος, η ερωμένη, και η μάνα ενός κλινικά νεκρού άντρα μάχονται μέχρι τελικής πτώσεως μεταξύ τους για το ποια δικαιούται να δώσει (ή να αρνηθεί να δώσει) τα όργανά του για μεταμόσχευση….».

Έχοντας επιβιώσει πάνω από μια δεκαετία χάρις σε διπλή μεταμόσχευση νεφρού- ήπατος, και έχοντας καταβάλει έκτοτε μέσα από συλλογικές δράσεις αλλά και ατομικά, προσπάθειες να προασπίσω την διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και να βοηθήσω άτομα που κινδυνεύουν, νιώθω χρέος μου να διαφοροποιηθώ στον χειρισμό του θέματος στη συγκεκριμένη νουβέλα για τους παρακάτω λόγους:

Η νουβέλα έχει δομή θεατρικού έργου. Στο καφέ του νοσοκομείου, η ερωμένη προσεγγίζει και αποκαλύπτεται στην σύζυγο του ασθενούς. Στο γραφείο της θεράποντος ιατρού, προσέρχεται η σύζυγος, με δεδομένη την συναίνεσή της για την μεταμόσχευση, έχει όμως ταυτόχρονα κληθεί και εικονολήπτης για να τραβήξει ντοκυμαντέρ για την προβολή της ιατρού και της δωρεάς των οργάνων. Εκεί εισβάλει εκ νέου η ερωμένη και οι δυο γυναίκες ανταλλάσσουν κατηγορίες, διεκδικώντας συμβολικά τα όργανα του ετοιμοθάνατου πάνω σε ένα ιατρικό πρόπλασμα. Ο εικονολήπτης τελικά κινηματογραφεί το ‘μαλλιοτράβηγμα’ των δυο αντιζήλων και όταν αυτός αποχωρεί με την ιατρό από το γραφείο, το υλικό που αποτυπώθηκε στην κάμερά του προβάλλεται εκ νέου στην μητέρα του ασθενούς από τις δυο γυναίκες που συνεχίζουν να φιλονικούν. Προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην τρίτη και να ζητήσουν η μεν σύζυγος την συγκατάθεση, η δε ερωμένη την εναντίωσή της στο επίμαχο θέμα μεταμόσχευσης των οργάνων του . Η μητέρα του ασθενή τελικά αντιτίθεται(;) και αυτή όπως και η ερωμένη στην μεταμόσχευση με ένα απρόβλεπτο ακόμα αίτημα που μεταφέρω αυτούσιο:

"Καθώς μιλούσε η Ειρήνη (σ.σ. η σύζυγος) πήρε την καρδιά που είχε ξεμείνει πάνω στο γραφείο και της την έδειξε (σ.σ. στην μητέρα).

«Η καρδιά του είναι γερή, ο λήπτης περιμένει-γιατί να την φάει το χώμα;»

Η γριά τρελαμένη πια, της άρπαξε την καρδιά και την έσφιξε πάνω της. Το μάτι, στραμμένο οριστικά προς τα μέσα. Φευγάτη…

«Σταμάτα» έκρωξε. «Τίποτε δε θα φάει το χώμα. Θα την πάρω εγώ. Θα…θα την καταψύξω. Αν χαλάσει η δικιά μου, θα βάλω την δικιά του. ‘Δε θα σ’ αφήσω να πεθάνεις ποτέ’ μου είχε πει. ‘Θα τον φάω λάχανο τον Χάρο άμα σε πειράξει’».

Σαν φαρσοκωμωδία, σε αρκετά σημεία η νουβέλα προκαλεί γέλιο. Στο τελευταίο αυτό απόσπασμα βέβαια επινοεί και στοιχεία σεναρίου επιστημονικής φαντασίας. Διαβάζοντάς το μου θύμισε αρκετά την πλοκή του γνωστού θεατρικού έργου «Μπαμπάδες με ρούμι», που παρουσιάστηκε πριν χρόνια και πρόσφατα σε αθηναϊκές σκηνές. Εδώ όμως οι τρεις γυναίκες δεν φιλονικούν για κάποια περιουσιακά στοιχεία ή για το που θα γίνει η κηδεία ή για κάτι ανάλογο που θεωρούν ότι δικαιούνται. Φιλονικούν και διεκδικούν κάτι διαφορετικό και ανέφικτο επίσης που φυσικά δεν τους ανήκει, ούτε δικαιούνται να οικειοποιηθούν: τα όργανα του ασθενούς, τόσο πολύτιμα, εύθραυστα και ανεκτίμητα.

Σοκάρει εδώ η κυνικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο θάνατος ενός οικείου ανθρώπου δια στόματος μιας των τριών ηρωίδων, της απατημένης συζύγου, ακόμα και την στιγμή που την τυφλώνει ο θυμός, καθώς μονολογεί:

«Σε ευγνωμονώ που τα τίναξες μόνος σου λοιπόν, αγάπη μου, που δραπέτευσες από το κρεβάτι μας ώστε να μη σε δω να ψοφάς σαν το σκυλί και να μην έχω τύψεις. Γιατί θα σ’ άφηνα, σ’ το λέω, εγώ πάντα την αλήθεια έλεγα, κατάμουτρα την αντίκρυζα όσο σκληρή και αν ήταν. Δε θα σε βοηθούσα. Αλλά θα λέρωνα το κάρμα μου. Σ΄ ευχαριστώ αγάπη μου, που βρόμισες μόνο το δικό σου»

Η ίδια αυτή ηρωίδα, η εξοργισμένη σύζυγος, είναι και η μόνη που είναι υπέρ της δωρεάς οργάνων του ετοιμοθάνατου. Το κίνητρό της όμως, όπως αποκαλύπτεται σε άλλο σημείο, καθώς πάλι μονολογεί, επίσης σοκάρει:

« Χαιρετισμούς στον διάβολο τώρα, αγάπη μου. Πες του ότι από εσένα δεν θα μείνει τίποτα. Θα τα δώσω όλα, δεν θα σε αφήσω να πάρεις μαζί σου ούτε το κορμί σου. Μόνο το πουλί σου θ’ αφήσω να σαπίσει μαζί σου, να το φάνε τα σκουλήκια όπως με έφαγε αυτό…».

Θα αναφέρω μόνο ενδεικτικά τις απερίγραπτες ατάκες της «λαϊκιάς» ερωμένης που οικειοποιείται τα όργανα λόγω του έρωτά της προς τον ετοιμοθάνατο και καταφέρεται κατά της ιατρού, καταγγέλλοντάς την ταυτόχρονα και για ιδιοτελή κίνητρα ως προς την πραγματοποίηση της ιατρικής πράξης της αφαίρεσης των οργάνων του δότη και μεταμόσχευσής τους σε ασθενείς που κινδυνεύουν:

«Τέλος αίσιο για ποιόν; Για αυτόν ή για εσάς;»

«Για την ανθρωπότητα κυρία μου. Με το ταινιάκι θα διαφημίσουμε τη δωρεά οργάνων. Την κοινωνική ευαισθησία».

«Με αναισθησία θα προωθήσετε την ευαισθησία; Δεν μασάω εγώ από τέτοια φούμαρα. Αυτά να τα λέτε μεταξύ σας για να χαίρεστε».

Και σε άλλο σημείο προσπαθώντας να πάρει με το μέρος την τη μητέρα του άντρα, ενάντια στην απόφαση της συζύγου του να δοθούν τα όργανα για την μεταμόσχευση αναφωνεί με ωμότητα:

«Ο Θεός σας έστειλε κυρία, για να τον σώσουμε. Γιατί αυτή η γυναίκα δεν τον αγαπάει. Θέλει να τον σκοτώσει και να δώσει τα όργανά του στα σκυλιά»

Λοιπόν όχι, εδώ ο θάνατος δεν προσφέρει περίσκεψη και συνειδητότητα στις ηρωίδες. Κατώτερες των περιστάσεων αποδεικνύονται καθώς ασεβούν και ασεμνούν ενάντιά του την ώρα που τους έχει ανακοινωθεί ότι είναι ήδη εγκεφαλικά νεκρός. Φιλονικούν δε για κάτι παράλογα εγωιστικό, που ούτε θα σώσει τον άνθρωπό τους, ούτε εξελίσσει θετικά τον αναγνώστη από συναισθήματα μίζερα, αντιφατικά, εκδικητικά και σκοτεινά που υποβόσκουν σαν κίνητρα στην υπόθεση της νουβέλας. Ξεσπάει ένας αρρωστημένος ανταγωνισμός μεταξύ τους για την απόδειξη βάσει επιχειρημάτων της υποτιθέμενης αγάπης τους, στην πραγματικότητα όμως των κτητικών συναισθημάτων τους προς τον ασθενή σύζυγο, εραστή και γιό των τριών γυναικών που εξελίσσεται σε διαμάχη που γιγαντώνεται την ώρα που ο ασθενής αφήνει την τελευταία του πνοή .

Με τον τρόπο που είναι δομημένοι οι χαρακτήρες του έργου, δεν τολμώ να σκεφτώ με ποιαν άραγε από τις τρείς ηρωίδες θα ταυτιζόταν κάποιος ανυποψίαστος και μη σωστά ενημερωμένος αναγνώστης ως προς την ιδέα της δωρεάς οργάνων και αναρωτιέμαι αν υπάρχει άραγε κάποιο μήνυμα που συνειδητά ή ασυνείδητα προσπαθούν να περάσουν με αυτή την νουβέλα στην κοινωνία συγγραφέας και εκδοτικός οίκος.

Το μοιραίο τέλος που ανακοινώνεται στις πρωταγωνίστριες εν μέσω του αλληλοσπαραγμού τους δεν αφορά μόνο τον εκλιπόντα. Η ικανή κατά τα άλλα συγγραφέας θα μπορούσε να είχε γράψει ένα πολύ ιδιαίτερο μυθιστόρημα στην θέση αυτής της νουβέλας αν συμπεριελάμβανε τους παράλληλους βίους ανθρώπων στους οποίους τα όργανα του ασθενούς θα μπορούσαν να είχαν χαρίσει υγεία και ζωή. Ριζικά προς το καλύτερο θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει οι πορείες τους στη ζωή, των ίδιων και των οικογενειών τους. Για κάποιους όμως από αυτούς, η ευκαιρία ζωής θα μπορούσε να είναι μοναδική και μοιραία καθώς χάθηκε, την ώρα που οι τρείς ανεγκέφαλες πρωταγωνίστριες ερίζουν για την καρδιά και το συκώτι του.

Η δωρεά οργάνων στην νουβέλα της Λένας Διβάνη, δεν παρουσιάζεται σαν ύψιστο αγαθό που χαρίζει ζωή από συνάνθρωπο σε συνάνθρωπο, σαν πράξη μέσα από την οποία παρατείνεις την ζωή του αγαπημένου σου ανθρώπου που χάνεις πρόωρα. Σε αντιπαράθεση, θα αναφέρω το λαμπερό παράδειγμα της ιατρού και συγγραφέα Ελευθερίας Κρικέλη που είχε το κουράγιο να χαρίσει την αθανασία στο γιό της την ώρα που έφευγε. Το βιβλίο της «από Αύγουστο… σε Αύγουστο», Ελληνοεκδοτική, 2010, τιμήθηκε το 2018 από την Ακαδημία Αθηνών καθώς ¨την υψίστην αρετήν της φιλανθρωπίας δια της του ανθρωπίνου σώματος οργάνων δωρεάς εξόχως προάγει’. Αντίθετα στην υπό κρίση νουβέλα, επινοούνται νοσηρά, εκδικητικά κίνητρα για την ύψιστη πράξη αγάπης.

Ούτε ο θεσμός του ιατρού- μεταμοσχευτή θεωρώ ότι αντιμετωπίζεται με τον δέοντα σεβασμό στην συγκεκριμένη νουβέλα. Την κρίσιμη ώρα, εμφανίζεται στημένη μια διαδικασία προβολής, για ίδια οφέλη, που ξαφνιάζει αρνητικά.

Ο θεσμός της δωρεάς οργάνων είναι ιερός και ακλόνητος, είναι πράξη ανιδιοτελούς ανθρωπιάς και αποτελεί πολύτιμη ανάσα ζωής για ανθρώπους που δεν τους απομένει άλλη ελπίδα. Η μεταμόσχευση οργάνων διέπεται από αυστηρή νομοθεσία, ενημερωμένη συναίνεση των οικείων και συγκεκριμένο πρωτόκολλο μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Οι ιατροί που συμμετέχουν στην “αλυσίδα” ζωής είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο ύψιστο αγαθό της ζωής.

Στην χώρα μας μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων πραγματοποιούνται μόνο σε δημόσια νοσοκομεία και για να πραγματοποιηθούν απαιτούνται θυσίες και προσπάθεια από τους συμμετέχοντες ιατρούς με μεγάλο συχνά ρίσκο. Δεν είναι τομέας κατάλληλος για ανελισσόμενους καριερίστες, καθώς απαιτεί σκληρή δουλειά, με μη εγγυημένα αποτελέσματα, ενώ αυτοί προτιμούν συνήθως ένα εύκολο και ασφαλή τρόπο ανέλιξής τους. Και δεν έχω συναντήσει, εγώ προσωπικά, κάμερες να στήνονται την ώρα που εμφανίζεται ένας πιθανός δότης. Εκείνη την χρονική στιγμή γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να υποστηριχθεί στην ζωή ο δότης, ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, οι έλεγχοι συμβατότητας, τα πρωτόκολλα εύρεσης συμβατού λήπτη, οι αερογέφυρες, συχνά σε μεγάλες αποστάσεις. Χρειάζεται άριστος συντονισμός, προσπάθεια και υποστήριξη από ένα ολόκληρο επιτελείο ανθρώπων, εργαστηρίων, εξοπλισμού και μέσων. Ένας αγώνας δρόμου με εγχειρήσεις δύσκολες, πολύωρες, που γίνονται εξίσου σε λήπτη και δότη, που δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, με συχνά αμφίβολο αποτέλεσμα. Είναι ήρωες οι γιατροί αυτοί που σώζουν ζωές με πείσμα και αυταπάρνηση και συχνά με λιγότερα μέσα και υποστήριξη από όση χρειάζονται. Και στις περιπτώσεις που πηγαίνουν όλα καλά, δεν κρίνω πως είναι αντιδεοντολογικό να στηθεί μια κάμερα για να διαλαλήσει το θαύμα, είναι όμως ανεδαφικό και πρόδηλα ανέφικτο το σενάριο της νουβέλας στο σημείο αυτό, να στήνεται δηλαδή μια διαδικασία προβολής πριν από μια μεταμόσχευση για ίδια οφέλη. Άραγε δεν ερεύνησε επαρκώς τις συνθήκες η συγγραφέας αναλαμβάνοντας να γράψει για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικά θέμα; Γιατί ποιος θα έστηνε κάμερες για να σφετεριστεί οφέλη με αμφίβολο αποτέλεσμα; Εκ των υστέρων βέβαια είναι διαφορετικά, συμβαίνει συχνά χωρίς απαραίτητα να διακρίνω κάτι μεμπτό. Γιατί να μην προβληθεί μια πετυχημένη μεταμόσχευση που πρόκειται περί ενός θαύματος, όταν δυο ζωές ενώνονται για να υποστηριχθεί η υγεία και το δικαίωμα στη ζωή.

Για να ξαναγυρίσω λοιπόν στη γνώμη που αποκόμισα για το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι εννοούμε καλό ανάγνωσμα. Αν το ζητούμενο είναι να διασκεδάσει τον αναγνώστη σαν ένα χοντροκομμένο και κακόγουστο ανέκδοτο από αυτά που κυκλοφορούν στον σωρό προσβάλλοντας, διακωμωδώντας και ποδοπατώντας θεσμούς και αξίες, προκαλώντας γέλιο σε απροβλημάτιστους θεατές που θέλουν να «σκοτώσουν τον χρόνο τους» τότε μπορεί να θεωρηθεί και πετυχημένο καθώς ασχολείται με ένα θέμα της επικαιρότητας που θα ¨πουλήσει αντίτυπα¨ και μπορεί κάλλιστα να το δούμε και σε εμπορική θεατρική παράσταση να ‘πουλάει και εισιτήρια’.

Αν όμως το ζητούμενο του αναγνώστη που θα αφιερώσει χρόνο να διαβάσει εκατό και πλέον σελίδες είναι όχι μόνο η άκριτη διασκέδαση αλλά και η ψυχαγωγία σαν «αγωγή της ψυχής» τότε το βιβλίο αυτό δεν έχει τίποτε απολύτως να του προσφέρει.

Τίποτε απολύτως θετικό δεν έχει να προσφέρει το συγκεκριμένο ανάγνωσμα και σε μια κοινωνία που ήδη μαστίζεται από ακραίο εγωκεντρισμό.

Τέλος, για τους ανθρώπους που γνώριζα και έφυγαν, έχοντας πολλά υποφέρει, επειδή η ευκαιρία για μεταμόσχευση δεν τους δόθηκε έγκαιρα, επιλέγω κάποιους στίχους από την ωδή τρίτη ‘Εις Θάνατον’ του Ανδρέα Κάλβου:

Εδώ σίγα﮲ κοιμώνται

των αγίων τα λείψανα﮲

Σίγα εδώ, μην ταράξης

την ιεράν ανάπαυσιν

των τεθνημένων.

Εύχομαι, προσεύχομαι και πασχίζω να μην θρηνήσουμε στο μέλλον άλλα θύματα. Θύματα αθώα και άτυχα, λόγω έλλειψης μοσχευμάτων, λόγω προκαταλήψεων και κακής ενημέρωσης, λόγω συμφερόντων και κοινωνικής αδιαφορίας και αναλγησίας.

_______________________

Ελένη Βαφειάδου


Η κριτική του βιβλίου της Λένας Διβάνη "Για την καρδιά του και το συκώτι του" δημοσιεύτηκε στο τέταρτο τεύχος του περιοδικού "Αντίλογος" τον Απρίλη του 2024

 

 

 

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

ΤΟΠΟΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ



 

ΤΟΠΟΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ


Ο τόπος ήταν πάντοτε λατρευτικός.
Εκεί ψηλά όπου αγναντεύεις τα πέλαγα να σμίγουν,
πίσω από τα κυπαρίσσια και τους λόφους της πλαγιάς
η Ακρόπολη,
κι η πόλη που από μακριά κρύβει τις πληγές της.
Εκεί ανέβαιναν ανέκαθεν οι θνητοί
για να λατρέψουν την απεραντοσύνη
στον λόφο των Ταξιαρχών.

Λίγο πιο πέρα στην Μονή Καισαριανής
ξεκινά η πομπή των μασκοφόρων προσκυνητών.
Με δέος και κατάνυξη
συνοδεύουν δυο γεράκια στην άγρια ζωή
θεραπευμένα με φροντίδα.
Κι εκείνα, αφού διστάζουν για μια στιγμή
φτερουγίζουν μακριά.

Σε Παλαιοχριστιανική φτάνουν Βασιλική,
μεγαλόπρεπη κι απέριττη.
Τα απομεινάρια της πέτρας εκεί,
συναντούν όλες τις εποχές.
Δωρικές στήλες κι επιτύμβια
αποκαθηλώθηκαν ξανά και ξανά,
μετασχηματίζοντας τα περίτεχνα μάρμαρα
σε νέες λιθοδομές·
με την ίδια στιβαρότητα
όλους τους Θεούς δοξάζουν
ως την τελευταία τους εκδοχή.

Κλίτος περικλειόμενο από κίονες
κάτω από τους τοξωτούς θόλους
φιλόξενο στεγάζει περαστικούς εραστές
από την ξαφνική βροχή·
τόπος λατρείας γίνεται ξανά.

Τα γεράκια δεν αντιλαμβάνονται
τις εναλλαγές της εξουσίας,
ούτε τον απόηχο του κρότου
από των όπλων την κλαγγή
που ακόμα στοιχειώνει το σκοπευτήριο,
την άδικη θυσία στο όνομα
της υπεροχής μιας φυλής·

ανέμελα ερωτοτροπούν
στον απέραντο γαλάζιο ουρανό.

__________________________

Ελένη Βαφειάδου

Το ποίημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Μαρία Μπάκα, στη Βίλλα Στέλλα στις 18/4/2024

Η ΑΦΙΕΡΩΣΗ της Κωνσταντίνας Μπόμπολα στην Ελένη και η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής

 








ΑΦΙΕΡΩΣΗ



Μου είχες πει...
Ποίημα είναι το τραγούδι
της ψυχής σου,
αποτυπωμένο αρχικά πρόχειρα και άναρχα
σε ένα χαρτί
για να μην χαθεί η στιγμή της έμπνευσης της σύνδεσης
με το "θείο"
που κρύβουμε μέσα μας.
Είναι στιγμές απρόσμενες
που γεφυρώνεται
το έσω με το έξω...

Ποίημα είναι
Ενότητα Αρμονία
Αποδοχή, Αγάπη
στο φως και στο σκοτάδι μας.
Είναι η Αλήθεια που αγκαλιάζει με τρυφερότητα όλες τις στιγμές,
όλα τα συναισθήματα.
Είναι εστίαση στην "ουσία",
χωρίς περιγραφές
με λόγια πολλά και περιττά.

Ποίημα είναι η κατάθεση
της ψυχής σου
που ταξιδεύει και συνηχεί με άλλες ψυχές άγνωστες
σαν να γνωρίζονται χρόνια.
Είναι εκείνες οι κρυφές στιγμές που είσαι
Ο Εαυτός σου.
Μου είχες πει....

Ποίημα είναι να βλέπεις
την ομορφιά εκεί
που δεν φαίνεται,
χαρά εκεί που δεν φωνάζει
και προσοχή σε εκείνο το "τίποτα"
που μόνο τίποτα δεν ειναι.
Μου είχες πει...

Ποιητές είμαστε όλοι
και ας μην γράφουμε ποιήματα
γιατί ποίημα είναι η ίδια
η ύπαρξη μας,
αυτά που δημιουργούμε
και άλλα τόσα που μπορούμε
να δημιουργήσουμε...

Ποίηση είναι να σιωπάς,
να ακούς, να βλέπεις,
να μυρίζεις, να "γεύεσαι"
το μεγαλείο της ζωής.
Γιατί η ζωή μας
είναι ποίημα!

Και μου έχεις πει επίσης
ποίημα είναι να μοιραζόμαστε
χωρίς το φόβο της αποδοχής.
Γιατί η αποδοχή είναι η αποδοχή του δικού μας
" ποιήματος"

Κωνσταντίνα Μπόμπολα, 21/3/2024



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑ


...Μέσα από την ποίηση όλα αρχίζουν για την Ελένη εκ νέου…

Προσδίδει αξία και σημαντικότητα σε κάθε άφιξη και σε κάθε αναχώρηση…γιατί όλα έχουν λόγο ύπαρξης …

Όλα αρχίζουν να συν-δέονται, να βρίσκουν χώρο και λόγο ύπαρξης!

Όλη η διαδρομή της Ελένης ( όπως και όλων μας ) είναι μία σύνθεση…

Η Έλένη την παρατηρεί και την αποτυπώνει πολύ όμορφα μέσα στα ποιήματά της.. βήμα- βήμα, ψηφίδα- ψηφίδα με αγάπη, αποδοχή, ευγνωμοσύνη, διάκριση, ενότητα. Για να φτάσει εκεί χρειάστηκε χρόνος, δυσκολίες, πολλές αφίξεις και αναχωρήσεις .

Έφτασε στην αποδοχή αφού αποδόμησε το παλιό και διέκρινε εκ νέου, τις ποιότητες που δεν είχε παρατηρήσει ότι την χαρακτήριζαν, αναγνώρισε τα λάθη της χωρίς ενοχές, τις πεποιθήσεις που γινόντουσαν εμπόδιο κάποιες στιγμές , τις επιτυχίες της ζωής της , τους ρόλους που επωμίστηκε ασυνείδητα και την απομάκρυναν από αυτό που ήταν πραγματικά, έφτασε με λίγα λόγια να ανακαλύψει, να αποδεχτεί , να αναδείξει αξίες και ποιότητες που συνθέτουν αυτό που πραγματικά είναι η Ελένη.

Με αγάπη συνθέτει και συνδέει το 'ψηφιδωτό". Τιμά με σεβασμό το παρελθόν, ζει με ευγνωμοσύνη το τώρα, ατενίζει με ελπίδα και όραμα το μέλλον.

Με αυτή την Ελένη συνδέθηκα, ήταν μια σύνδεσης «καρδιάς» σε μια φάση ζωής που η τέχνη και το παιχνίδι, μας έδειξαν ένα νέο δρόμο έκφρασης που έχει μόνο αλήθεια, την αλήθεια του καθενός από εμάς.

Ευγνώμων που οι συνδέσεις μας συντονίζουν μαζί μια συναρπαστική διαδρομή φιλίας γεμάτη ποίηση.

Η διαδρομή της, οι αφίξεις και αναχωρήσεις, οι επιλογές της ήταν και είναι μια αέναη προσπάθεια να συνδέει και να συνδέεται, να γεφυρώνει και να ενώνει, γιατί όπως λέει στο YouKali

“Ότι μεγαλώνει, ωριμάζει

κι ανθίζει στο τόπο αυτό

μας ανήκει από κοινού.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΑ


Σημείωση: Η Κωνσταντίνα Μπόμπολα σχολιάζει το ποίημα ¨Ψηφιδωτό" της Ελένης Βαφειάδου,  από την ποιητική συλλογή "Αφίξεις, Αναχωρήσεις, Ζωή" αφού πρώτα το απήγγειλε

"ΨΗΦΙΔΩΤΟ"



Ψηφίδες συνέλεγα για χρόνια πολλά
του ανεξήγητου εαυτού μου.
Δισταγμούς, αναβολές, ματαιώσεις,
ενθουσιασμούς, στρεβλώσεις
και ξανά επαναλήψεις.
Καθρέφτες διάλεγα ιδανικούς,
ακατάλληλους εραστές
και νάρκισσους πολλούς.
Τον κλέφτη συμπόνεσα,
τον ψεύτη θαύμασα
κι όλους τους συγχώρεσα,
μα αυτοί χωρίς εμένα χόρεψαν.

Περίσσεια συχνά είχα θυμού,
και στο ζύγι δύσκολο να βάλω
αγάπη, ενοχή, παράπονο.
Φόβο σπάνια είχα,
αλλά λάθος πράγματα φοβόμουν.
Να είμαι αρεστή
προσπαθούσα στους άλλους
περισσότερο απ’ ότι στον εαυτό μου.
Πόνεσα, μόχθησα, αγανάχτησα
τα λάθη μου να επαναλαμβάνω,
να μάθω ρώτησα σοφούς,
μάγους και ειδικούς.
αλλά τον τρόπο μόνο εγώ ήξερα
με μένα να συμφιλιωθώ.

Κι ήρθε κάποτε εκείνη η στιγμή
που υπολειπόταν,
να κατακτήσω με στοργή
ολόδική μου
την αποδοχή.

Η ύπαρξη ακέραιο ψηφιδωτό.

___________________________

Ελένη Βαφειάδου

 

 

 




 

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ "ΑΦΙΞΕΙΣ, ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΖΩΉ" ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ













Εκλεκτοί προσκεκλημένοι φίλες-οι σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.΄΄Αφίξεις-Αναχωρήσεις-Ζωή΄΄ -ποίηση εκδ. ΄΄Εύμαρος΄΄ Αθήνα 2023

της Ε.Λ.Ε.Ν.Η.Σ ...Β.Α.Φ.Ε.Ι.Α.Δ.Ο.Υ.


Γράφει η ποιήτρια ΄΄Η Αράχνη΄΄, ΄΄Βρίσκεται πάντα εκεί // καραδοκεί // κυρίαρχη
του χώρου της // πολύ αργά // την ώρα που σπαρταρούν στα δίχτυα της //
αντιλαμβάνονται τα θύματα της // την τρομερή πλεκτάνη, και τα άλλα //
ανυποψίαστα // που δεν βλέπουν μπροστά τους // παρά ελεύθερο ουρανό //
αδημονούν ακόμα να πετάξουν΄΄. Αφίξεις και Αναχωρήσεις -εκλεκτοί φίλοι-
κίνδυνοι της καθημερινότητας, αναστολές περιήγησης του κοινωνικού μας
χώρου, θυματοποίηση των ευκαιριών της ζωής, αναπροσαρμογή αντίληψης
και πρακτικής, εφεδρεία ψυχικής αντοχής και συναισθηματικής έκφρασης,
οδυνηρή πρεκτικοποίηση των αρνητικών της ζωής, επαναλαμβανόμενη
κατάσταση παγιδευμένης προοπτικής στη ζωή, κυρίαρχη κατάσταση
εγκλωβισμού, στις αμφίδρομες και οδυνηρές πλεκτάνες της ζωής και
αυτοέλεγχη προοπτική και επιφύλαξη από κινδύνους ορατούς, στην
αιχμηρή μας καθημερινότητα. Μου θυμίζει προηγούμενες παλλινδρομήσεις
και αναστοχασμούς, στο προηγούμενο ποιητικό της ΄΄το τυφλό κορίτσι και
άλλα ποιήματα΄΄, ψυχικές -κοινωνικές και προσωπικές αναβαθμίσεις και
προσεγγίσεις του κοινωνικού μας χώρου, με ποιητική στάση απολογίας στα
δρώμενα, με την προσωποποίηση του βιώματος και της εν γένει παρουσίας
της ποιήτριας στα δρώμενα. Επανέρχεται με τρόπο λυρικής, εκφραστικής
και συναισθηματικής ποίησης, της αυτοέλεγχης πραγματικότητας και της
αναζήτησης, ως μια επιτακτική ανάγκη-πλέον- συνύπαρξης και συνέκφρασης
στη ζωή. Το στοιχείο της ΄΄Αράχνης΄΄ αποκτά πολυμορφικό προσωπείο και
περιεχόμενο βιωμένης πραγματικότητας, αλλά και ένα κεντρομόλο πυρήνα
προειδοποίησης, στα μυστικά και στα απρόοπτα της ζωή, αλλά και το
στοιχείο -που ενυπάρχει πάντα- της αυτενέργειας και της προσωποποίησης
του βιώματος. Γράφει η ποιήτρια ΄΄Τα όνειρα΄΄, ΄΄Θα σου χαρίσω ένα
χαμόγελο // να φωτίσει τις σκιες της θλίψης // ήχο βιολιού // γλυκά να σε
μαγέψει // Στης προσδοκίας τις γρίλιες // η ευχή μου ας τρυπώσει //
καλημέρα να σου πει στη ζωή // κι αυτή // να φτερουγίσει΄΄. Φλέβα ζωής
πρακτικής παρουσίας στη ζωή -για την ποιήτρια Ελένη Βαφειάδου, είναι
το στοιχείο της ανεξάντλητης αισιοδοξίας, παρά τις μεταπτώσεις που γεννούν
πισωγυρίσματα ή άκαρπους αναστοχασμούς. Η δημιουργός βρίσκεται τακτικά
σε νοερά ψυχικά και συναισθηματικά φτερουγίσματα. Η άμεση στάση της
απολογίας, γίνεται αναγνωριστικό λιμάνι γαλήνης, εκτίμησης και εγρήγορσης
και η ανίχνευση της ζωής, γίνεται σπουδή και μελέτη του βιώματος και
απόλυτη ανάγκη εσωτερικού διαλόγου, που δηλώνει την ευπρόσωπη -στη
πορεία της- παρουσία. Γράφει στο ποίημα της ΄΄Οκτώβρης΄΄, ΄΄Ανυποψίαστη
ήρθες κοντά μου // όταν όλα για σένα είχαν τελειώσει // ...Μια συγκατάθεση
είχε προκαθορίσει // τη συνάντησή μας // ...Η αμετακλητη ένωσή μας //
στον ορίζοντα ενός θανάτου με συνοδεύει // ...τις μέρες μου έκτοτε ζω σαν
γιορτή΄΄. Ο θάνατος -για την ποιήτρια -είναι μια μετέωρη σκια, που
φωτογραφίζει τα δρώμενα, άλλοτε συμπλέει σε δρόμους μοναχικότητας,
άλλοτε ορθοτομεί τις ποιητικές της αντένες και ανασυντάσσει πόθους, πόνους,
νοσταλγίες κι ανασκιρτήματα ψυχικών διαδρομών, άλλοτε σαν μυστική
συγκατάβαση αμοιβαιότητας, άλλοτε σαν προσδοκία ταξιδιών, χωρίς
μαρτυρίες πονεμένων επιλογών της ζωής, κι άλλοτε σαν φωτοδότρα γέφυρα
προσέγγισης της πραγματικότητας, πάντα στα πλαίσια της ανίχνευσης των
δικών της δυνάμεων. Γράφει στο ποίημά της ΄΄Θηλυκή υπεροχή΄΄,
΄΄...ανάμεσα σε σκιες // αλήθειες ήξερε να διακρίνει // ...με διάφανη ματιά,
διεισδυτική // περιφρονούσε τις συμβάσεις // ...τα βήματά της εξύψωνε σε
αύρα αιθερική // ...αταίριαστη την είπαν // μα αυτή δεν φοβόταν πια
ν΄ανατέλλει΄΄. Η ωριμότητα της σκέψης, της περισυλλογής, της αναβάθμισης
και της κρίσης ή της αξιολόγησης των εμπειριών, έρχεται να ενδυναμώσει
-χρονικά-την κοινωνική της τροχιά και τη δύναμη της ψυχής, στη σοφή
αξιολόγηση των γεγονότων, στο πνεύμα της διείσδυσης ή της ταξινόμησης
ή της περιφρόνησης των φραγμών, των αδιεξόδων ή των ανεπίλυτων
εμποδίων της ζωής. Οι αλήθειες έρχονται σαν εξερεύνηση των προσωπικών
της δυνάμεων, που σταθεροποιούν τα βήματά της και βεβαιώνουν την αύρα
της σιγουριάς που την ακολουθεί, χωρίς ενδοιασμούς και φόβους, στο
δικό της χωροχρόνο πλέον και στη δική της ανατολή της ζωής.
Γράφει στο ποίημά της ΄΄Ελαφρότητα΄΄, ΄΄Κοίτα τις ανεμώνες // άνθισαν και
φέτος // το πέπλο του φόβου αψήφησαν // ματαιωμένες προσδοκίες δεν τις λύγισαν //
σ΄ αφρόντιστα χωράφια // ευλύγιστες σκέψεις // σαν φλόγες που γλύφουν //
το κούτσουρο // φόβους καίνε // ώσπου να διαλυθεί ο καπνός // τραγούδι
τώρα πιάσε // σε ρυθμό που χτυπούν οι αμφιβολίες // και με σιγουριά
διάλεξε // το δικό σου χρώμα για φόντο΄΄. Έτσι το παλιρροϊκό .κύμα της
επιβίωσης, επανέρχεται, συνταξιδευτής της φύσης, της άνθησης, του φυσικού,
του φυσικό κάλλους και της αναγέννησης. Το θέμα της επικοινωνίας-συχνά
πυκνά- λεηλατεί τον χρόνο της καθημερινότητας. Η ποιήτρια ανταμώνει τον
εαυτό της, επιβεβαιώνει την αίσθηση της ελευθερίας, του ονείρου, της
επιθυμίας και του έρωτα. Προσεγγίζει τον απολογισμό, με ευθύνη, με
σιγουριά. Η εξέλιξη της ζωής έχει πολλές στιγμές πάθους ή αμφιβολίας,
απογνωσης ή καλόπιστης αποδοχής, ή ανεξάντλητη κορύφωση του
συναισθήματος ή συνειδητές επιλογής έκφρασης. Το νόημα της ζωής και της
ύπαρξης γίνεται ποίηση εικαστική, λαχτάρα συναίσθησης και νοηματοφόρα
επιστροφή στη καθημερινότητα. Γράφει στο ποίημά της ΄΄Προορισμός΄΄
΄΄...Εκεί όπου το νερό γλυφό // την άνυδρη γη ποτίζει // και το φως ισορροπεί
με το σκοτάδι // κι η αφθονία υποκλίνεται στη στέρηση // κι ο νους αγκαλιάζει
το συναίσθημα // ...κι΄ όλα μέσα σου στην ίδια θέληση συγκλίνουν //
για τη ζωή΄΄. Ενυπάρχει στην ποίησή της μια ροπή ολοκλήρωσης κι ένας
αναβαθμός έκφρασης και συναισθήματος, που συγκινεί και μεγαλουργεί
στις κρύφιες στιγμές της ζωής και το αισθητικό στοιχείο της ποίησής της
προσεγγίζει ποιοτικά και χρονικά, το κοινωνικό μας γίγνεσθαι. Το πέταγμα
της ψυχής στο άγνωστο και στο επέκεινα, έχει φορά αισιόδοξης αναλαμπής
που αναγομώνει το ρυθμό της ανάγνωσης. Γράφει στο ποίημά της
΄΄Η Μουσική΄΄, ΄΄...Συνθέτω στίχους ακούγοντας νότες // απολαμβάνοντας
την ανεξάντλητη μαγεία // ...κόσμους νέους εξερεύνησα // και ξέγνοιαστα
ανακατεύω τώρα χρώματα΄΄. Ένα νοικοκύρεμα ανανεώνει την συμμετοχική
της πορεία στη ζωή, την δική της ταυτότητα, με στιγμές ζωντάνιας και
λάμψεις δημιουργίας. ΄΄Ο χρόνος- δεν είναι-ακίνητος΄΄ ή ΄΄αμέτοχος στη
μυστική λατρεία της ζωής΄΄ και τα ΄΄νοήματά του δεν περνούν // από τα
δάχτυλα στη παλάμη΄΄ μόνο, όπως έγραψε σελ. 47 στις ΄΄Στιγμές΄΄-
΄΄Στο τυφλό κορίτσι και άλλα ποιήματα΄΄, αλλά ζωοποιός δύναμη, με
πολλές και μορφοποιημένες δυνάμεις καρδιάς και νου. ΄΄Αφίξεις και
Αναχωρήσεις΄΄ , είναι η ανανέωση στη συμμετοχική διαδικασία των
πραγμάτων, στις εναγώνιες στιγμές σιωπής και εγκαρτέρησης, στην
επιστρέψιμη λαχτάρα της δημιουργικής αφύπνισης, της συναισθηματικής
πληρότητας και της λυρικής ενδυνάμωσης του στίχου. Η ποιητική έκφραση
γίνεται καθημερινό προσάναμμα του βιώματος, διακριτικός διάλογος και
μελλοντικός ορίζοντας ολοκλήρωσης, έκφρασης και κάθαρσης.
Φιλτάτη Ελένη Βαφειάδου, καλοτάξιδο στη ζωή το ποιητικό σου πόνημα.


Κώστας Καρούσος Πρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών 8/4/2024
Κριτικός Λογοτεχνίας-Ποιητής-Εικαστικός- Ηράκλειο Αττικής Βίλα Στέλλα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΛΚΑΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ "ΑΦΙΞΕΙΣ, ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΖΩΗ" ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΣΤΙΣ 18/4/2024 ΣΤΗ ΒΙΛΛΑ ΣΤΕΛΛΑ

 









ΣΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΝΗΣ

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΙΝΕΛΙΑ - ΕΡΧΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ μετά από σχεδόν 40 χρόνια συναντώ συμμαθητές και συμμαθήτριες. Μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι πάλι δίπλα σε όλες κι όλους.

Ποίηση (συμπυκνωμένος λόγος) και ποιητής: Αιώνιος ποιητής της ζωής, ΌΜΗΡΟΣ, απαθανάτισε βασιλιάδες και πρωταγωνιστές, ακόμα και τους ηττημένους (Έκτωρ) που πέθαναν για τα μεγάλα ιδανικά. ΠΕΤΡΑΡΧΗΣ η ποίηση είναι το ανώτατο στην κλίμακα των παραγωγικών αξιών που μπορεί να δημιουργήσει ο εγκέφαλος του ανθρώπου. Μπωντλαίρ Voyer και εκεί και αυτά που «βλέπει» και αισθάνεται ο ποιητής ενώ δεν βλέπουν οι άλλοι, Φρόιντ «όπου και να πήγα με την επιστήμη μου, εκεί πριν είχε πάει ένας ποιητής».

Η ποίηση είναι η ανάμνηση εκείνων των ποιητικών στιγμών που βιώνονται ως πηγή έμπνευσης. Και έτσι, ξεκινώντας από το ξετυλιγμένο χαρτί, το μυαλό τρέχει πίσω στο χρόνο μέχρι την ακριβή στιγμή που γράφτηκε για πρώτη φορά το κείμενο.

Η ποίηση μας παρέχει μια ακριβή αναφορά, σχετικά με τη συναισθηματική μας παρουσία σε αυτή τη γήινη ζωή μας. Και για το πώς η σωματική και ψυχική μας ύπαρξη παρατείνεται στο χρόνο, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πώς αυτός ο χρόνος μπορεί να μεγαλώνει και να προχωράει μέρα με τη μέρα, χωρίς να μας δίνει την επίγνωση της σιωπηλής ροής του.

Από την εμπειρία ως άτομο που βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση, ο ποιητής δεν μπορεί παρά να αποκρυπτογραφήσει τον χρόνο ως τη μόνη αληθινή πολύτιμη αναφορά της ζωής. Ένας διαυγής χρόνος, σαφής στη γένεσή του, τον οποίο δεν μπορούμε να διαθέσουμε όπως θα θέλαμε, αλλά τον οποίο έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε με τη συνείδηση ότι μπορούμε να δώσουμε ένα συγκεκριμένο νόημα, αλλά και μια συναισθηματική αξία στα πράγματα που κάνουμε, είτε στις φαινομενικά ασήμαντες μέρες μας, είτε στις νύχτες του παθιασμένου έρωτα: «Διαφαίνεται μια/ σιωπηλή συμφωνία/ να ευχαριστούμε ο ένας τον άλλο. – Να το ονομάσουμε αγάπη;» (Γιουκάλι), αφού «Λάβαρο φλογερό δίνει παλμό» (Πρώτη επανάσταση).

Από αυτή την άποψη, τον ποιητή τον έχουν φιλήσει οι θεοί. Διότι δίνοντας χώρο στις αναμνήσεις, στις μελαγχολίες που ονομάζει λαχτάρες της ψυχής, μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ο χρόνος του δεν πέρασε μάταια, δεδομένου ότι «τίποτα δεν προκαθορίζει/ τους σταθμούς και τις απολαύσεις/ τις απώλειες και τις ματαιώσεις,» αφού έχει τη «βεβαιότητα πως προχωράς/ το ταξίδι, το μοναδικό, το ΔΙΚΟ ΣΟΥ/ (Ταξίδι Επιστροφής).

Ένα κεφάλαιο της ποιητικής συλλογής της Ελένης Βαφειάδου, όπως το ταξίδι ενός ομηρικού ήρωα, έχει τίτλο Άφιξη και το τελευταίο αυτής Επιθυμίες. Πιστεύω ότι όλοι φτάνουμε σε ένα σημείο της ζωής μας όπου επιθυμούμε να φτάσουμε σε ένα ηθικό σημείο αποβίβασης της ύπαρξής μας. Η εύρεση αυτού του τόπου αποβίβασης περιλαμβάνει ένα μακρύ και ελικοειδές μονοπάτι γεμάτο σκαμπανεβάσματα. Αλλά στο τέλος, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι το βρήκαμε, είναι δυνατόν να το βιώσουμε ως έναν παρθένο πλανήτη, όπου μπορούμε να ξαναβρούμε προγονικές γεύσεις και τις πιο ειλικρινείς διαθέσεις του παρελθόντος μας εκεί που «τα βήματα συντονίζονται, σε ανεξερεύνητα μονοπάτια οδηγούν» (Ο Χορός) «εκεί, η ασθένεια θεραπεύει,/ κι όλα μέσα συγκλίνουν στην ίδια θέληση/ συγκλίνουν/ για τη ζωή» «εκεί υπάρχει απόθεμα ψυχής/ για να ωριμάσουν οι πιο/ αυθεντικοί καρποί (Προορισμός). Βρίσκεις τον πραγματικό και μοναδικό δυνατό τόπο άφιξης, μετά από αμέτρητα χρόνια, γιατί «ό,τι μεγαλώνει, ωριμάζει/κι ανθίζει στον τόπο αυτό» δεδομένου ότι «χωρίς έτοιμες λύσεις/ στον κοινό μας τόπο/αυτοσχεδιάζουμε» (Γιουκάλι).

Και από εκεί η Ελένη δεν έχει μετακινηθεί, αφού δημιουργεί γιατί «όταν όλα έχουν ακυρωθεί,/ το ζεστό άγγιγμα παραμένει/ το πρώτο και τελευταίο μήνυμα ΖΩΗΣ» όταν ακόμα απογοητεύεται «πόσο αβάσταχτη μπορεί να γίνει η ζωή» (Αποχαιρετισμός) αναζητά «την τρυφερή λιακάδα» (Ανελέητο φως).

Ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του εικοστού αιώνα και ηγετική φυσιογνωμία του μοντερνιστικού κινήματος στην ποίηση, ο T. S. Eliot είχε δηλώσει ότι: «η ποίηση δεν είναι μια απελευθέρωση του συναισθήματος, αλλά μια διαφυγή από το συναίσθημα - δεν είναι η έκφραση της προσωπικότητας, αλλά μια διαφυγή από την προσωπικότητα». Βέβαια, στη συνέχεια του δοκιμίου του για τη σχέση μεταξύ του ποιητή και της ποιητικής παράδοσης, ο Eliot προσδιορίζει αυτή τη δήλωση: «αλλά, φυσικά, μόνο όσοι έχουν προσωπικότητα και συναισθήματα γνωρίζουν τι σημαίνει να θέλει κανείς να ξεφύγει από αυτά τα πράγματα».

Όπως όμως υποστήριξε ο κριτικός C. K. Stead στο έργο του The New Poetic: Yeats to Eliot (Continuum Impacts), η αναφορά του Eliot στην απόδραση από την προσωπικότητα δεν είναι στην πραγματικότητα ένα κάλεσμα για απόδραση από τον εαυτό, αλλά ένα κάλεσμα για μια μεγαλύτερη «απόδραση μέσα στον εαυτό». Με τον όρο «εαυτός», ο Eliot αναφέρεται σε ένα πνευματικό μέσο (medium) το οποίο συνθέτει τις επιρροές που δέχεται για να παράγει νέους τρόπους έκφρασης των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Αυτή την αίσθηση αφήνει στους αναγνώστες η ποιητική συλλογή της Ελένης Βαφειάδου. Ένα εκφραστικό ταξίδι στην ύπαρξη σαν «ακέραιο ψηφιδωτό» (Ψηφιδωτό), στον χωροχρόνο, στο συναίσθημα της αγάπης, στον φόβο της απώλειας, στις επιθυμίες, στη φυγή, στις αφίξεις, στη ΖΩΗ ώστε «να κατακτήσω με στοργή/ ολόδική μου/ την αποδοχή» τονίζει η Ελένη (Ψηφιδωτό).

Η ποίηση μπορεί να μην είναι μια «απελευθέρωση του συναισθήματος», αλλά το ωμό συναίσθημα της ίδιας της ποιήτριας από το οποίο δραπετεύει, αφού «πόνεσα, μόχθησα, αγανάχτησα/ τα λάθη μου να επαναλαμβάνω,/ να μάθω ρώτησα σοφούς,/ μάγους και ειδικούς,/ αλλά ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΗΞΕΡΑ ΜΟΝΟ ΕΓΩ/ Μ’ ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΘΩ/ (Ψηφιδωτό). Και η Ελένη επιδιώκει να ξεφύγει από τα δικά της αμόλυντα συναισθήματα, προκειμένου να μπορέσει να αναπαραστήσει καλύτερα τα αυθεντικά συναισθήματα στο έργο της. Το υπαρξιακό ζήτημα ενταγμένο σε διάφορους «τόπους» όπου η ποιήτρια περιηγήθηκε όπως στη Sternatìa, στο Σαλέντο, στη Grecia Salentina, εκεί που «αρχίζεις τότε να εξηγείς/ τους κύκλους της ζωής σου/… γνωρίζοντας τώρα πια τους νόμους/ της αέναης κίνησης/ ανεμπόδιστα εντός σου… να ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» (Sternatìa di Salento), της ελπίδας για τον «Προορισμό», γιατί «εκεί είμαι καλά,/ όπου ανθρώπους συναντώ,/ φως να σκορπίζουν», της απογοήτευσης για την εποχή μας, «μιας εποχής που ξεχνά/ καταστρέφει, προσπερνά» (Το βότσαλο).

Η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή αναδεικνύει όλα τα υπαρξιακά συναισθήματα των ανθρώπων δεδομένου ότι μπορεί να είναι «ανέφικτη η αρμονία» (Μύηση) αλλά η πρόσκληση – πρόκληση είναι η ποίηση γιατί ΜΑΖΙ «τους στίχους θα τραγουδάμε και θα κυλάει η ΖΩΗ/ με οίστρο και ρυθμό…» γιατί όπως και του ποιήματος «η στροφή γλυκιά, στροφή πικρή» (ΜΑΖΙ)… έτσι είναι και η ζωή.

Ακόμα, όμως, και όταν η συνάντηση είναι μια ανάμνηση, όταν ο αγαπημένος αμύνεται ή όταν έχει έρθει αναπότρεπτα ο σκληρός χωρισμός «Πάθος φλογερό,/ φιλί ορμητικό,/ κι η ώρα του χωρισμού σκληρή» (Μαζί) η αναμονή συνεχίζεται μέσα σε βασανιστική σιωπή. Αναμονή για μια άλλη ζωή, μια άλλη διάσταση, άλλον χρόνο, αόριστο. Για την αιωνιότητα, όπου θα ξαναβρεθούν οι ερωτευμένοι και όπου ο χωρόχρονος θα είναι μόνο δικός τους. Η ύλη του έρωτα της ζωής θα παραμένει για τον/την ερωτευμένο/νη πάντα άφθαρτη και η Ελένη Βαφειάδου θα ΠΟΙΕΙ, προσκαλώντας μας «ΕΛΑ/ να γράψουμε ΜΑΖΙ αυτό το ποίημα», ποιο ποίημα Ελένη; το ποίημα του ΕΡΩΤΑ της ΖΩΗΣ.


                                                                                                                                        Γιάννης Τσόλκας


Ηράκλειο 18-4-24

Ο Γιάννης Τσόλκας είναι Καθηγητής Ιστορίας της Ιταλικής Λογοτεχνίας και του Ευρωπαικού Πολιτισμού, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024


 


Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Χρόνια τώρα εξερευνώ
τη μουσική συλλογή που μου χάρισες.
Συνθέτω στίχους ακούγοντας νότες,
απολαμβάνοντας την ανεξάντλητη μαγεία,
μα τη μουσική σου δεν κατέχω.
Kι αν ξέφυγα απ’ του επέκεινα το θανατερό χάδι
και κόσμους νέους εξερεύνησα,
κι αν έδιωξα τα φαντάσματα
και ξένοιαστα ανακατεύω τώρα χρώματα,
κι αν το σπίτι
που τη μουσική ακούγαμε
μαζί κάτω από τ’ αστέρια,
μετά τη φωτιά ξανάχτισα,
κι αν γέμισαν ελπίδες τα φτερά
μπρος στο παράθυρο
και με πέταξαν σε χίμαιρες μακριά
σε κάθε άχαρη επιστροφή
με τη μουσική σου ταξιδεύω
μα το βάζο μένει χωρίς λουλούδια.
Κενό.
_____________

Ελένη Βαφειάδου
"Αφίξεις, αναχωρήσεις, ζωή", Εκδόσεις Εύμαρος, Δεκέμβριος 2023,

Πίνακας: Salle a manger sur le garden, Pierre Bonnard

Αφίξεις, αναχωρήσεις, ζωή





Νέα κυκλοφορία

Ελένη Βαφειάδου, Αφίξεις, αναχωρήσεις, ζωή, Εκδόσεις Εύμαρος, Δεκέμβριος 2023 



Λίγα λόγια για το βιβλίο



Σημαντικές αφίξεις και αναχωρήσεις συνθέτουν το σύμπαν της ποιήτριας και δίνουν αφετηρία για νέες αναζητήσεις. Αφήγηση με γλυκύτητα ακόμα και στις πιο πίκρες εκφάνσεις της και ποικιλία τόνων, όση είναι κι η ποικιλία των ταξιδιών και των εμπειριών.



Λίγα λόγια για τη συγγραφέα



Η Ελένη Βαφειάδου γεννήθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ. Κατοικεί στο Ηράκλειο Αττικής όπου έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της. Απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής, εργάστηκε ως επί το πλείστον ως εκπαιδευτικός στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Αναζητώντας τρόπους έκφρασης έχει πειραματιστεί με το θέατρο, τον κινηματογράφο, την ζωγραφική και την λογοτεχνία.

Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Το τυφλό κορίτσι και άλλα ποιήματα», Αθήνα, 2018, αυτοέκδοση, τιμήθηκε από τον Ε.Π.Ο.Κ. σαν «βιβλίο χρονιάς 2018». Ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα και στο προσωπικό της ιστολόγιο.

Στοχεία έκδοσης: Σχήμα 17χ24, σελίδες 60, τιμή 8 ευρώ (με ΦΠΑ)