Πηγή: https://blogs.sch.gr/gymvilli/2023/05/05/i-poiisi-einai-to-katafygio-poy-fthonoyme/
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) -και με μία εβδομάδα καθυστέρηση- ο Όμιλος Φιλαναγνωσίας του σχολείου μας υλοποίησε δίωρο βιωματικό εργαστήριο ποίησης στο οποίο συμμετείχαν όλα τα τμήματα. Η ημέρα ξεκίνησε με την ερμηνεία μελοποιημένης ποίησης με συνοδεία κιθάρας. Στη συνέχεια υποδεχθήκαμε την ποιήτρια και εκπαιδευτικό Ελένη Βαφειάδου, η οποία παρουσίασε την ποιητική της συλλογή «Το τυφλό κορίτσι και άλλα ποιήματα». Τα παιδιά συνδιαλέχθηκαν με την εκλεκτή καλεσμένη και εμπνεύστηκαν από την παρουσία της. Η ίδια χρησιμοποιώντας την τεχνική της ιδεοθύελλας ενθάρρυνε τους/τις μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς να γράψουν τα δικά τους ποιήματα ατομικά ή συλλογικά. Οι μαθητικές ομάδες εργάστηκαν με ενθουσιασμό, δημιούργησαν πρωτότυπες ποιητικές συνθέσεις και τις παρουσίασαν στο κοινό. Τέλος, η κυρία Βαφειάδου προσέφερε αντίγραφα της ποιητικής συλλογής στα παιδιά.
Τα ποιήματα που συνέθεσαν οι μαθητές/-τριες καταγράφηκαν και σε ηλεκτρονική μορφή και δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό ποιητικό ανθολόγιο σε μορφή pdf το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ: https://issuu.com/martza1/docs/_share.
Περισσότερα σχετικά με την Ελένη Βαφειάδου μπορείτε να δείτε εδώ: http://elenispoems.blogspot.com/
Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα ποίησης
Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/8
Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.
Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».
Επιμέλεια ψηφιακού ποιητικού ανθολογίου: Νίκη Κ. (μαθήτρια Β’ Λυκείου).
Αναδημοσίευση άρθρου που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο του Γυμνασίου-ΛΤ Βιλλίων στις 3/5/2023